Горану Гоцићу награда “Мома Димић”

Горан Гоцић – добитник књижевне награде „Мома Димић”

 

Жири за доделу књижевне награде „Мома Димић“ за годину 2016/2017, у саставу: проф. др Јован Делић (председник), Јасмина Нинков, Сања Милић, др Слађана Илић и Живка Маричић, након састанака одржаних 6. јуна и 5. јула 2018. године, једногласно је одлучио да ову награду, која се додељује за прозно дело које на уметнички релевантан начин остварује везе са другим културама, додели књизи Последња станица Британија, аутора Горана Гоцића (Лагуна, 2017).

У најужем избору биле су књиге Нине Живанчевић (Оно што највише желим, Корнет, 2017), Ласла Блашковића (Гле, Службени гласник, 2016) и Александре Војиновић (Сећање на Алжир, Sezam Book, 2017).

У књизи Последња станица Британија, осим високих естетских домета – пажљиво бираних, функционалних приповедачких поступака, динамичности, уверљивости, аутентичности, упечатљивости јунака, налазимо сасвим објективан, критички осврт на тековине „модерног” Запада: (не)емпатичност према припадницима других култура, самодовољност, надменост, заробљеност у сопствену стварност, лажност демократичности, а заправо духовну декаденцију те културе.

Значајна одлика књиге Горана Гоцића јесте неострашћеност, књижевно и проживљено, а не идеолошко тумачење карактеристика друге културе, као и ауторова ерудиција која је у функцији уверљивости приповедања и разумевања другога.

Награду „Мома Димић“  су установили Библиотека града Београда и Градска општина Сопот. Свечано уручење награде биће у четвртак, 12. јула, у 18 сати, у порти неменикућке цркве, у оквиру манифестације „Дани Милована Видаковића“.

 

 

 

Dejan Simonovic